At berige sit eget og andres liv – og få løn for det

Selv de mindste ting i hverdagen kan gøre en forskel – et smil, et hej på gaden. Det ved ildsjælen Thomas Holleufer, der arbejder med at sprede glæde til dagligt.

Det er som at træde ind i en tidslomme. Udenfor regner det, men gråvejret når ikke herind. En gammeldags dørklokke i toppen meddeler min ankomst.

Lokalerne er ydmyge og væggene nøgne. Et par hvide skriveborde fra IKEA danner samlingspunkt for ringbind, stakker af forskellige papirer og gule huskesedler. Organiseret rod. Kælderlokalets vinduer sidder tilpas højt til at man kan se ud, mens udefrakommende skal gå ned i knæ for at kigge ind.

”Dav, dav, kom indenfor,” lyder det hjerteligt fra bagerst i lokalet.

”Hvad kan jeg gøre for dig?”

En langhåret mand med ligeså langt skæg rejser sig fra sin kontorstol og går mig i møde for at trykke min hånd. Fast. Han bærer briller og et bredt smil.

”Vil du have en kop kaffe, inden vi går en tur?”

Thomas Holleufer drikker ikke selv kaffe, men elsker duften af bønnerne. Jeg takker pænt nej, men han laver en kande alligevel. Det kunne jo ske, at der kom nogen forbi, som kunne trænge til en kop.

”Jeg henter lige min jakke, så kan vi gå,” siger han uden at skynde sig.

Han vender tilbage i lokalet iført en orange regnjakke og en grå hat, der kun beriger hans i forvejen muntre ansigtsudtryk.

Social Vicevært Thomas W. Holleufer

Social vicevært Thomas W. Holleufer. Foto: Simon Ottesen

Det handler ikke om at give noget, for at få noget
Thomas Holleufer ville gerne bidrage til samfundet på et bredere punkt i forhold til at hjælpe andre. Efter 25 år som socialpædagog fik Thomas Holleufer lyst til at prøve kræfter med noget andet. Helt tilfældigt stødte han på stillingen som social vicevært i Trigeparken og besluttede sig for at søge den.

”Jeg har stadig en tendens til at nive mig selv i armen og sige, ’hold kæft, hvor var det godt, at jeg gjorde det’,” siger han og griner højt.

Oprindeligt er Thomas fra Brøndby. Han flyttede til fastlandet i 1995 og er nu bosat i Borum, vest for Aarhus. Hans stilling som social vicevært betegner en person, der arbejder med de borgere, der bor i lokalområdet, i dette tilfælde Trigeparken i Trige.

”Jeg skal være en tydelig del af lokalområdet. Skabe et miljø, hvor folk kan være trygge og spørge om hjælp, helt anonymt,” lyder det, imens han viser mig rundt.

Thomas fungerer som et mellemled mellem borgeren og samfundet. Uanset om det omhandler økonomi, ensomhed, sygdom, sorg eller hjælp til at kontakte myndigheder, har Thomas en funktion. Han skal rådgive, der hvor der er behov for det. Hans job ikke at sparke til folk, men nærmere at give dem et skub i den rigtige retning. Målet er at få folk til at gøre noget selv. Nu om dage får alt for mange, ifølge ham, tingene serveret uden selv at gøre en indsats, og det bør vi tænke mere over.

”Der skal så lidt til…,” afbryder han sig selv og bliver stille for en stund.

Den nybagte sociale vicevært zoner hen i en tankestrøm om, hvor meget små hensyn fra den enkelte kan betyde i en større sammenhæng. Så lysner smilet op igen, og han deler fortsat ud af sine mange oplevelser med arbejdet, som han kun har haft i 2 måneder.

”Den der kæmpe tilfredsstillelse ved at se folk blive glade. Det er en gave, at man kan få lov til det,” lyder det med dyb røst og afliver enhver tvivl om, at han burde lave noget andet.

Vi skaber selv vores hverdag
Præmissen er enkel: alle er velkomne på kontoret til en kop kaffe og en sludder. Det handler om at møde borgerne med et smil i håbet om, at de går ud ad døren og kan give det selv samme videre. Hans verdenssyn er ret simpelt.

”Det drejer sig ikke kun om borgere i udsatte boligområder. Vi bør alle sammen involvere hinanden, tale med hinanden, turde gå til hinanden, sige goddag, smile,” siger han og gør selv det sidstnævnte.

”Det er sådan noget, der ændrer tingene.”

Nu kan jeg ikke lade være med selv at trække på smilebåndet i beundring over, hvordan Thomas taler så passioneret omkring sit job.

”Hvis man kan være med til at berige deres liv, så er det for fanden da bare i gang,” griner han.

Kontakt Thomas W. Holleufer på thomastrigeparken@gmail.com eller 5033 1707 (red.)