Lortealarm i Mols Bjerge

Børn og voksne blev guidet af en naturvejleder, der opfordrede børnene til at råbe ”lortealarm”, når de fandt efterladenskaber fra dyrene. Det gjorde de flittigt brug af.

Vind i håret, røde kinder og masser af ny viden var nogle af resultaterne, da børnene fra Idrætsinstitutionen Tumlehøjen i Trige d. 10, 13. og 14. november var på tre begivenhedsrige efterårsture i Mols Bjerge.

Børn og voksne blev guidet af en naturvejleder, der opfordrede børnene til at råbe ”lortealarm”, når de fandt efterladenskaber fra dyrene. Det gjorde de flittigt brug af.

Turene med naturbussen var en del af institutionens naturtema og var gjort mulig med støttemidler fra Nordea-fonden. Tidligere på året satte Nordea-fonden penge af til at hjælpe flere børnehavebørn til oplevelser i naturen eller kulturen. Alle typer børnehaver kunne søge op til 5.000 kroner. I alt 785 børnehaver har på den måde fået en hjælpende hånd til gode oplevelser, og det var takket være de støttekroner, at Tumlehøjen fik tre dejlige og lærerige dage i Mols Bjerge.

Turene i Mols Bjerge var prikker over i’erne for et efterår med stort fokus på naturen, der blandt andet er blevet udforsket med “Bål og vind”, “Skov og vand” og “Former og årstider” som overskrifter.

Hver morgen blev vi hentet i bus af John Simoni, der er naturvejleder ved natours.dk. Vi blev kørt til Øvre Strandkær Besøgscenter, der ligger midt i Mols Bjerge. Herfra gik vi tur ud i Mols Bjerge, hvor der blev rodet efter smådyr i forskellige former for dyrelort, og vi lærte en masse om planter, biller, fugle og mange andre slags dyr.

En af de opgaver, som flere af børnene i særlig grad tog til sig, var naturvejlederens opfordring til at råbe “lortealarm”, når børnene – i overført betydning – faldt over dyrs efterladenskaber. Det gav anledning til gode snakke om, hvad dyrene spiser, hvor de færdes, forskellen på kødædere og planteædere og meget mere.

Efter frokosten begav vi os på jagt efter det vilde kvæg, der lever i Mols Bjerge. Det lykkedes! Vi fandt både køerne og tyren, der vandrede alene rundt.

Der var stor træthed i bussen på vej hjem. Alle børn og voksne havde nogle dejlige dage.

Af Christian Kamp Christiansen, pædagogisk leder i Tumlehøjen.