Peter Vilkens: soldat i kejser Napoleons hær og begravet i Trige

Piter Vilkens
Peter Vilkens

Peter Vilkens’ gravsten i Trige Kirkegård

Peter Vilkens var soldat i 17 år i kejser Napoleons hær. Han blev meget gammel og endte sine dage i Trige og fik en militær begravelse. Hvert år den 11/11 kl. 11 er det en tradition, at 4. klasse på Bakkegårdskolen får historien fortalt og lægger blomster ved Peter Vilkens’ gravsten på Trige Kirkegård.

Peter Vilkens

Peter Vilkens blev født i 1780 i Kiel, men boede i sin første barndomstid i et lille hus mellem Vejle og Horsens. Familien flyttede mange gange i håbet om, at faderens væveværksted ville gå bedre. Men det blev ikke tilfældet, for det var svære tider.

I 1798 havde Napoleon fået sit militære gennembrud i Frankrig, og der var efterspørgsel efter soldater til hæren. Vilkens vil hellere være soldat end håndværker påfaderens værksted. Derfor drog han som 18-årig afsted. Han var en fattig ung mand, der kun havde sin godt byggede skikkelse og et godt og modigt hjerte med sig på sit livs rejse.

I krig har han været danskeren Vilkens, der ved sin tapperhed og uforfærdethed sprang i rang fra menig gennem alle graderne til kaptajn i slagene ved Marengo, Saragossa, Almaraz og sidst ved Waterloo, i alt 15 slag. Han udmærkede sig og fik anerkendelser slag efter slag.

Piter Vilkens

Billederne er blevet taget af 4. A og 4.B på Bakkegårdskolen

Resten af livet i Trige ved Århus

Livet efter krigen var meget hårdt og fattigt for Vilkens. Hans eneste dyrebare eje var hans medaljer og ordener, en sabel og et portæt af kejser Napoleon, som han var hengiven resten af sit liv.

Ifølge nogle kilder var det en jobannonce, som bragte ham til Trige. Her stiftede han familie og var nødt til at arbejde som daglejer og husmand. Ofte gik han med ærinder for Triges bønder til Århus. Disse Århus-ture gav ham anledning til at møde Latinskolens adjunkt. De to fik mange gode stunder, hvor de talte sammen på fransk til Vilkens’ store glæde om Vilkens glade krigsminder.

I 1858 fik Vilkens sin sidste medalje: St. Helena-medaljen som veteran i Napoleonskrigene. Ni år efter døde han i en alder af 88 år og fik en ærefuld militær begravelse på Trige Kirkegård.

Derfor har vi en gade i Trige, der hedder Peter Vilkens Vej.

Relaterede Nyheder: