Hvis du selv vælger at sælge din bolig, kan du spare penge. Det kræver dog, at du er tryg ved papirarbejde samt at varetage kontakten til potentielle købere. Se her, hvordan du griber et boligsalg an på egen hånd.

Du kan som udgangspunkt spare det salær, du skulle have betalt for mægleren, når du vælger at sælge selv. Samtidig kan du spare penge på markedsføringen af boligen. Herudover er der naturligvis mindre gebyrer, du betaler, når mægleren indhenter oplysninger om den bolig, der skal sælges.

Det betyder dog ikke, at du kommer til at sælge din bolig billigt, blot fordi du sparer nogle penge på gebyrer og salærer. Det kræver hårdt arbejde, og du bør først overveje, om du overhovedet er i stand til at overskue alt det papirarbejde, der følger, og hvorvidt du har tiden til det.

En andelsbolig er lettere at sælge end en ejerbolig

Hvordan, du sælger din bolig på egen hånd på den nemmeste måde, afhænger af, hvilken type bolig der er tale om. Hvis du har en andelsbolig, er du heldig – det er den mindst komplicerede proces, når du vælger at sælge selv. Andelsforeningen vil ofte have alle oplysninger liggende, ligesom der ikke er nogle dokumenter, der skal tinglyses, når boligen sælges.

Herudover bliver langt de fleste andelsboliger solgt via en venteliste, hvorfor du typisk ikke behøver at bruge penge på at markedsføre boligen. Hvis du ikke finder nogle interesserede købere, der er skrevet på venteliste, kan du ofte oprette et opslag på Den Blå Avis eller en anden portal, der gør det muligt at oprette en salgsannonce. Det betyder, at du som udgangspunkt ikke behøver at være den fødte sælger, hvis du skal sælge en andelsbolig.

Det bliver en smule mere indviklet, når du skal sælge en ejerbolig, hvor du selv skal sørge for at indhente dokumenter, udarbejde salgsopslaget samt stå for at holde åbent hus og fremvisninger. Her kan det være en god idé at alliere dig med en boligadvokat. Du kan læse mere om bolighandel uden mægler her.

Sådan får du succes med boligsalget

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal gribe et boligsalg uden mægler an, får du herunder fire gode råd til, hvordan du får succes med dit salg.

#1: Få vurderet huset

Det er en god idé at få en uvildig vurdering af huset, hvis du selv skal sælge det. Du kan risikere at snyde dig selv, hvis ikke du kender den faktiske pris. Samtidig er det en god idé at få huset vurderet, så du undgår at du sætter det til salg for dyrt.

#2: Få taget billeder af en professionel fotograf

Når du selv skal sælge din bolig, er det vigtigt, at du har noget godt materiale, du kan bruge i markedsføringen. De billeder, du bruger, er et godt sted at bruge nogle penge, så du er sikker på, at de er så indbydende som muligt.

#3: Brug sociale medier til at promovere boligsalget

Markedsføring kommer ikke af sig selv. Det er en god idé at lægge en annonce op på Den Blå Avis, men du bør endelig ikke undervurdere effekten af sociale medier. Hvis du har forstand på, hvordan du markedsfører dig på sociale medier, vil du have lettere ved at få succes med dit boligsalg.

Alternativt kan du hyre en konsulent, der kan hjælpe dig med at opsætte annoncer på Facebook eller Instagram. Lav eventuelt en hjemmeside, hvor folk kan klikke sig ind og læse kontaktinformationer og lignende, så de kan få besked, når du holder åbent hus.

#4: Kend til faserne i boligsalget

Generelt er det en god idé at kende alle de aspekter, der er i et bolig salg. Du kan opdele det i tre faser, som vil have forskellige fremgangsmåder, afhængigt af om du sælger en andelsbolig, et hus eller en ejerlejlighed:

  1. Først skal du forberede salget ved at fremskaffe relevante dokumenter. Efterfølgende skal du udarbejde annoncer og salgsmateriale.
  2. Når du har fundet en køber, skal selve salget foretages. Du skal forhandle med potentielle købere, underskrive kontrakten og sørge for, at handlen bliver berigtiget.
  3. Til sidst skal boligen overdrages, ligesom du skal udarbejde og overlevere en refusionsgodtgørelse.