Du kan spare rigtig mange penge på vedligehold af dit hjem, hvis du har hænderne skruet rigtigt på og mod på at kaste dig ud i nogle af de forskellige projekter, som melder sig.

Vinduesmontering er én af de typer håndværk, som du sagtens kan udføre selv – og der er ingen lovkrav i forhold til brug af håndværkere. Det kan betyde store besparelser for dig, for det er en dyr omgang at få monteret nye vinduer i hele huset.

I forhold til montering af vinduer er det vigtigt, at det gøres rigtigt. Hvis du laver fejl i monteringen, kan der opstå kuldebroer rundt omkring vinduerne, og i værste fald kan du endda lave varig skade på enten vinduer eller dit hjem.

Herunder har vi samlet nogle gode råd, som kan hjælpe dig med at komme godt igennem monteringen af nye vinduer.

vinduer

Mål, mål, mål og mål så igen

Det kan slet ikke understreges nok, men du skal være virkelig omhyggelig med opmålingen, når du skal tage mål til de nye vinduer.

I forhold til vinduesmål skelnes der mellem hulrumsmål, udvendigt karmmål og indvendigt karmmål. Hvis du bestiller vinduer i forkerte mål, vil det ikke være muligt at montere dem, og det kan sætte dig i en træls situation. Det samme gælder med hoveddøre.

Ifølge lovgivning har du ikke ret til at returnere vinduer i specialmål, da vinduesproducenten har lavet dem specielt til dig. Det betyder, at han ikke kan forventes at kunne sælge dem til andre, og derfor gælder almindelige returret ikke.

Kort sagt skal du være meget nøjagtig, og det er desuden også vigtigt, at du måler alle vinduer i dit hjem. Med andre ord må du aldrig gå ud fra, at flere vinduer har de samme mål. Du kan nemt blive overrasket.

Se videoer med professionelle

Internettet er en kæmpe hjælpe i forhold til montering af vinduer, og du kan finde masser af guidevideoer, der kan hjælpe dig med at få styr på monteringen af vinduer.

En stor del af disse guidevideoer er lavet af professionelle, og du skal naturligvis holde øje med troværdigheden på de guides som du vælger. Mange af de danske byggemarkeder har for eksempel lavet guides til netop montering af vinduer, og her kan du godt forvente, at håndværkerens råd holder vand.

Du kan lære meget igennem guidevideoer, og du vil også typisk få bedre indblik i processen end igennem en skriftlig vejledning. Det skyldes, at videoen også er en visuel guide, hvor du kan se hvert trin.

Det er enormt vigtigt, at du følger monteringsguides ned til mindste detalje. Derudover skal du også sørge for at studere alle materialer, som du modtager sammen med vinduet. Der kan være visse specifikationer ved dit vindue, som adskiller sig fra vinduet i guidevideoen.

Få hjælp til tunge løft

Vinduer er overraskende tunge, og det opdager mange først, når de skal montere vinduet. Derfor er det en rigtig god idé, hvis du kan indhente hjælp fra venner eller familie til de tunge løft.

Forhåbentligt har du gode mennesker i din omgangskreds, som gerne vil bruge nogle timer på at hjælpe dig. Du skal bare have hjælpe til at løfte vinduet op, så det kan blive kilet fast i hullet. Derefter kan du klare resten af arbejdet selv.

Husk også på, at det sikkert er nemmere at lokke hjælpere til hvis vejret, er godt og du samtidig giver noget koldt at drikke samt en bid brød. Det kan sagtens blive en hyggelig eftermiddag – og så kan du altid gengælde tjenesten en anden gang.