Når der skal hygges, flyttes eller renoveres i de helt store størrelser, så bruger man ofte en kran til at udføre arbejdet. En kran er en stor maskine, der er skabt til at flytte tunge ting, f.eks. kan man både fjerne og installere et tag med en kran. En kran er lige netop derfor et helt uundværligt værktøj på nutidens byggepladser.

Der findes dog mange forskellige kraner, alle med forskellige størrelser og løftekapacitet. Nogle egner sig godt til nogle projekter og slet ikke til andre. Det er nemlig byggeprojektet, og faktisk især dets størrelse, der dikterer, hvilken kran, der egner sig bedst. Du skal derfor i første omgang vide, hvor meget kranen skal kunne løfte, hvor meget kranen må fylde og om kranen skal kunne flyttes. Det er forudsætningerne for at du vælger den rette kran til opgaven.

Hvor meget skal den løfte?

Hvis du ved, at du har brug for en kran, så ved du oftest også, hvad den skal kunne løfte. Det kan give dig en idé om, hvor meget vægt kranen skal kunne løfte for at kunne udføre opgaven, nemlig kranens løftekapacitet. En løftekapacitet er dog ikke ens over hele linjen. En kran kan løfte mere, jo tættere den står på det, der skal løftes. Du skal derfor også tage hensyn til, hvor kranen står i forhold til det, der skal løftes. Du skal altså gerne vide, både hvor meget vægt kranen skal løfte og hvor tæt kranen kan komme på det, der skal løftes for at du kan få et retvisende billede af, hvilken kran, der er den rette til opgaven.

Hvor meget må den fylde?

Kraner fylder naturligvis en hel del, men det er ikke alle kraner, der fylder lige meget. Man skal derfor også vide, hvor meget plads, man har til rådighed til kranen. Nogle gange har man god plads, andre gange knap så meget. Hvis man har rigeligt med plads, har man egentlig frit valg på alle hylder, når det gælder valg af kran.  Men hvis man skal bygge et sted med tæt bebyggelse, har man ofte kun meget begrænset plads til rådighed. Her kan en tårnkran være en god løsning. Den fylder nemlig ikke det store, men kan stadig løfte en del.

Skal den kunne flyttes?

Nogle kraner kan flyttes, andre er statiske. Det er derfor en god idé at du lige undersøger, om du har brug for at flytte rundt på kranen, inden du vælger en kran. Hvis kranen kun skal bruges ét sted, kan du egentlig frit vælge den kran, der passer bedst i forhold til løftekapacitet – men hvis kranen skal kunne flyttes rundt på (nemt), så er det en god idé at vælge en mobilkran eller en lastbilkran. De kan nemlig transporteres rundt på byggepladsen uden det store ståhej. Læs mere om mobile kraner.