Er du ikke født med grønne fingre, men vil du stadig gerne kunne nyde en hyggelig have om sommeren? Så er du landet det rette sted. Vi har nemlig taget en snak med denne anlægsgartner i Kolding for at finde ud af, hvordan du kan indrette en nem – og samtidig smuk og indbydende – have uden at skulle bruge særlig meget energi eller tid på det.

Det kan være fristende at indrette en have udelukkende med græs og en hæk, så havearbejdet udelukkende består af græsslåning og hækklipning én til to gange om året. Det er måske praktisk, men det er ikke videre smukt. Heldigvis kan det dog lade sig gøre at skabe en flot have, uden at du behøver at bruge oceaner af tid på det – med lidt hjælp fra en anlægsgartner. Her er hans bedste tips til en nem og smuk have.

Indret haven i zoner

Hvis du gerne vil have en nem have, bør du opdele den i zoner. Det er områder, som du deler op efter prioritering i forhold til, hvor meget pasning, der bliver behov for. Det kan her være en god idé at indrette haven med en smuk zone tæt på terrassen, hvor de fleste opholder sig meget og så mindre vigtige zoner de øvrige steder. Det giver dig en følelse af at have en smuk have lige dér, hvor du befinder dig mest.

Vælg de samme planter

Hvis du indretter haven med mange forskellige planter og blomster med hver deres behov for vedligeholdelse, kan du hurtigt komme til at bruge mange timer i haven hver eneste uge. Det er simpelthen en nødvendighed, hvis du vil have at alle planter har det godt og ser smukke ud. Du kan dog skære en del tid fra havearbejdet, hvis du blot vælger de samme planter. Du slipper nemlig så for at holde øje med, om de vokser ind i hinanden og sparer en del tid på pasning og pleje. Flere af den samme slags plante skaber også en harmoni i haven – og så ender du med en smuk og rolig have.

Hæm ukrudtet

Én opgave, som du ikke kommer udenom, uanset om du har stor eller lille have eller om den består af primært en hæk og græs eller af mange forskellige planter, er ukrudt. Det dukker op helt af sig selv, og det bliver du nødt til at gøre noget ved, hvis du gerne vil have en smuk have. Du kan dog gøre nogle ting for at undgå så meget ukrudt. Du kan f.eks. lægge flis eller bark over jorden i dine bede eller rundt ved hækken. Det hæmmer nemlig væksten af ukrudt og sikrer mindre havearbejde for dig.