Rav er en fossiliseret træharpiks, og den er blevet brugt af mennesker i tusindvis af år. Det blev først opdaget i det baltiske område i Europa, men det kan nu findes over hele verden. I denne artikel vil vi fokusere på, hvordan man finder rav. Du kan bruge en lygte kaldet en “ravlygte”, som fungerer ved at lyse med et specielt UV lys, som får rav til at lyse op!.

Kort info om rav, og hvor kan det findes

Rav er en fossiliseret træharpiks, som har været brugt af mennesker i tusindvis af år. Det findes i mange farver og størrelser. Rav kan variere meget afhængigt af, hvor gammelt det er, eller hvor det blev dannet.

Det blev først opdaget i den baltiske region i Europa, men findes nu over hele verden. Rav kommer fra Nordeuropa, og siden hen er meget endt i havet, derfor er der størst chance for at finde rav på den danske vestkyst, Fanø, Vendsyssel, men også vestkysten på Fyn.

Hvordan finder man rav?

Når man skal finde rav, så går man som regel ved strandkanten og kigger ned, i håb om, at finde rav, iblandt alle stenene. Men man finder sjældent rav liggende midt på stranden.

Der er størst chance for at finde rav ude i vandet, og helst blandt tang og skaller. Rav har en tendens til at lægge sig op af noget andet, såsom tang eller gamle træstykker. Det kan være svært at finde rav med det blotte øje, og derfor kan det være en god ide, at investerer sig i noget værktøj, der kan gøre processen lidt lettere.

Køb en ravlygte

En af de bedste værktøjer du kan købe, for at finde rav, er ravlygten. Det er en lommelygte, som fungerer ved at lyse med et særligt UV-lys, som får rav til at lyse op! En god ravjagt med ravlygte bør være med en god én af slagsen. Man bør lige undersøge, hvordan man bruger lygten bedst, og hvad man skal kigge efter, når man lyster rundt på strandkanten.

Hvad er det, UV gør ved rav?

UV lyset får materialets mikroorganismer til at gengive en slags reflektion i form af en bølgelængde af lyst. Så når du lyser med dig ravlygte, vil ravet lyse tilbage, og på den måde, vil man hurtigere få øje på det.

Hvilken farve ravet har, når du lyser på det, afhænger af, om ravstykket er vådt eller tørt, og alt efter hvilken slags ravtype det er. Det spænder mellem gul og mørkegul. Det er godt at have en indikation for, hvad man skal kigge efter, og hvor henne, da rav også kan få andre ting til at lyse op, som ikke er rav.

Tjek om det er ægte rav

Ved at man ved hvor man skal lede, hvad man skal kigge efter, gør også, at man er nødt til at kunne tjekke, om det man finder, er ægte rav. Der er flere metoder, hvorpå man kan tjekke om det er ægte rav.

En god ting er, at have en lighter med på sin ravjagt. Har man et formodentlig stykke rav, så kan man lige varme stykket op under ild, og hvis det begynder at dufte af gran, skov og træer, så er det helt sikkert ægte rav, du har fundet.